Bu Blogda Ara

21 Şubat 2011 Pazartesi

Pazı Kaplamalı Fırın Tavuk

Otlara bayılıyorum. İstanbul'da bulmak pek de kolay olmuyor. Bulduğum zamansa kaçırmıyorum. Fakat kışın gelmesi, evimize yakın pazarın kurulduğu gün ders programımın yoğun olması, soğuk havalar ve kendime saydığım bir çok bahaneyle eskisi kadar sık gidemiyorum. Bu sebeple de büyük marketlerin yeşillik reyonlarına razı oluyorum. Tabi bu günlerde de yaygın olarak satılan benim ve Tolga'nın her yemek çeşidini çok sevdiği pazıları ağırlıyoruz sık sık biz de evimizde.İşte o ağırlamalardan birinde buzdolabını talan edip aaa bu da varmış şu da, biraz ondan, biraz da şundan mı koysam derken karşımıza çıkan ve çok sevdiğimiz ve ismini Tolga'nın koyduğu yemeğimiz. Karşınızda Pazı Kaplamalı Fırın Tavuk...

Ne Kullandım :
Fırın Tavuk İçin:
500 gr Tavuk kuş başı
1 adet fırın torbası
Dilediğiniz kadar ve dilediğiniz baharatlar (Ben ilkinde tuz, karabiber,sarımsak tozu, kırmızı biber kullandım.İkincisinde ise koruyu içermeyen tavuk çeşnisi)


Pazı Kaplama İçin:
1 bağ pazı
1 çorba kaşığı riviera zeytin yağı
1 orta boy kuru soğan
1 büyük boy kırmızı biber
1 kalıp beyaz peynir (yaklaşık 250 gr kadar)


Üstü İçin : (İsteğe Bağlı)
1 çay bardağı parmesan veya kaşar peyniri ( Ben ikisini de karıştırdım)

Nasıl Yaptım :
Fırın Tavuk : Bu kısım çook kolay. Tavukları yıkayıp süzdürüp poşete koydum sonra sosu ya da baharatları ekleyip iyice karıştırdım. Ağzını sıkıca kapatıp bir kürdan yardımıyla poşetin üzerine delikler açtım. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kızarana kadar (30 dk kadar) pişirdim.

Pazı Kaplama : Tavuklarım pişerken pazıları iyice yıkayıp ayıkladım. Soğanları küp küp doğradım, tavaya eklediğim 1 çorba kaşığı yağda sotelemeye başladım bir yandan da kırmızı biberleri küp küp doğrayıp sotelenmesi için soğanlara ekledim. İkisi de yeteri kadar sotelenince şerit şeklinde kestiğim pazıları ekledim ve suyu çekinceye kadar pişirdim. Beyaz peyniri çatalla ezdim. Pazılar pişince çatalla ezdiğim peyniri sıcak pazılara ekledim eriyip harmanlanıncaya kadar karıştırdım. Tavukları borcama dizip, elde ettiğim peynirli pazı karışımını tavukların üzerine yaydım. Rendelediğim kaşarları üzerine serpiştirdim ve 180 derecelik fırında kaşarlar kızarana kadar pişirdim. Sonra büyük bir iştahla yedik. İnanın resmini zor çektim sabırsızlıktan ;)


Senay'dan Notlar : Çoğunlukla pazı ile ilgili tariflerde pazının acılığı gitsin diye önceden kaynayan suda 5dk kadar bekletilmesi önerilir. Hatta annem ve kayınvalidem de aynı şeyi salık verdi. Fakat içindeki vitaminleri düşününce ben pazıyı haşlamaya hiç kıyamam. Açıkçası haşlamadan yiyince de hiç de acımsı bulmam. Size de tavsiyem haşlamadan yemeniz. Çünkü pazıda A,C,E ve K vitaminleri ile bol miktarda magnezyum,kalsiyum, mineral ve bende olmayan demir var. Haşladığınızda ise bunlardan eser kalmıyor.

3 yorum:

  1. Senaycım, ellerine sağlık. Paylaşarak daha da lezzetli olacak artık yemeklerin.Annenin yemeklerini zaten biliyoruz Allah razı olsun, karnımızı doyurduğu günleri hiç unutmadık. Sen de ona çektiysen bu blogun başarısız olması imkansız.Ayrıca ablanı tebrik ederim. Bebeğinize sağlıklı bir ömür diliyorum.Teyze olduysan yarı anne oldun demektir.Sevgilerle Emel SARITAŞ BAŞARAN

    YanıtlaSil
  2. Canım Emelcim tüm iyi dileklerin için teşekkürler, gerçekten de teyzelik konusunda haklısın ama ben halalığıda aynı görüyorum inan bana. Ve umarım gerçekten de anneme çekmişimdir ;)

    YanıtlaSil
  3. Tabiki halalık da aynı sadece hala olduğunu unuttum ondan. Çocuklarımız hayata açılan en güzel pencere:)))

    YanıtlaSil