Bu Blogda Ara

28 Şubat 2011 Pazartesi

Lahana Lazanyası (Lahana Böreği)

Maalesef araya hafta sonu, hayat gaileleri ve benim tembelliklerim girdi ve işte ancak üç gün sonra tekrar yazabiliyorum. Ne tarifi versem ne tarifi versem derken kendi uydurduklarımdan devam etmeye karar verdim işte karşınızda Tolgacığıma lahana yedirmenin en eğlenceli, en pratik ve en lezzetli yolu. Şimdi ne alaka diyebilirsiniz. Annemin kış menülerinde dolmasından yemeğine, zeytinyağlısına kadar sorfralarımıza konuk olan; çocukluğumdan beri zevkle yediğim lahanadan benim sevgili kocam pek hoşlanmaz. Özellikle de kabuskadan :) Ama benim canım da lahana çekiyordu. Çekiyordu çekmesine de kabuska yapamazdım eee lahana sarması yapacak sabır ve zaman da bende yoktu. Derken buzdolabındakiler ve tembelliğim birleşti ve ortaya bu çıktı... Gelelim uyduruk yemeğimin sevgimle birleşip soframıza nasıl misafir olduğuna...

Gerekli malzemeler : (4 Kişiliktir)
1 litre su (5 su bardağı kadar)
9 Adet bütün lahana yaprağı (orta büyüklükte bir lahanadan)
500 gr dana kıyma
1 büyük boy kuru soğan
2 orta boy kırmızı biber
4 diş sarımsak
2 bardak süt (450 ml)
1 tepeleme çorba kaşığı un (20gr kadar)
2 çorba kaşığı riviera zeytin yağı (30 gr kadar)
1 çay kaşığı toz şeker
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber tabi ki dilediğiniz kadar

Nasıl Yaptım : 1 litre suyu derince bir kapta kaynattım ve kaynayan suya iyice yıkadığım lahana yapraklarını atıp 7-8 dk haşladım. Sonrasında hemen kaynayan sudan çıkarıp soğuk suyun altına tuttum ve süzülmesi için süzgece koydum. Bu arada soğanları sarımsağı ve kırmızı biberleri küp küp doğradım. Teflon tavaya yağımdan 1.5 kaşık kadarını koyup sırasıyla soğanlarımı, sarımsağımı ve bu ikisi hafif sararınca kırmızı biberlerimi koydum kırmızı biberler yumuşamaya başlayınca kıymamı tuzu,şekeri ve baharatlarımı ekledim ve topaklanmaması için rengi değişene kadar sürekli karıştırdım. Ardından iyice kavurdum. 22 cm uzunluğunda dikdörtgen bir fırın tepsisini geri kalan zeytin yağımla yağladım (1/2 çorba kaşığı) Yağlanmış tepsimin tabanına boşluk kalmayacak şekilde üç lahana yaprağımı serdim. Üzerine hazırladığım kıymalı harcın yarısını döktüm. Sonra orta kata da yani kıymaların üzerine de 3 yaprak lahanamdan yerleştirdim. İkinci kattaki lahanaların üzerine geri kalan kıymalı harcımı yayıp üzerlerine de son üç lahana yaprağımı yerleştirdim. İki bardak sütü karıştırma kabına alıp içine unu dökerek topakları gidinceye kadar karıştırdım ve bu süt un karışımını lazanyamın en üstüne döktüm. 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirdim. Akşam Tolga gelince afiyetle yedik. Dört kişilik yaptığım için geri kalanını da annemlerdeki balık partisine götürdüm. Böylece balık sevmeyen canım abimi de çaktırmadan uyduruk yemeğimle doyurmuş oldum. Size de afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder