Oldum olası kırmızı et yemekte zorlanırım.Hep de imrendiğim bir şey olmuştur ama bir o kadar da yiyeceğim eti hazırlamak zahmetlidir benim için. Bir kere hangi çeşidi olursa olsun kesinlikle hiç yağı olmamalı. Ne zaman kasap reyonuna gitsem ve gösterdiğim parçada yağ var mı diye sorsam tezgahtar tarafından azarlanmışımdır bundan da yağsızı olmaz diye. Tabi yağsızından eti buldum diyelim onu nasıl pişireceğim de ayrı bir muamma. Zaten kırmızı et yiyorum bunu bizim için daha da kalorili hale getirmemem gerekir moduna girerim. Kısacası bizim evimize giren etler (köftelik kıymalar hariç) kendilerini ya düdüklüde haşlanırken, ya bol sebzeyle fırınlanırken ya da buğulanırken bulur. Yine en yağsızından aldığım bifteklerimi nasıl pişireceğimi düşünürken Tolga'nın gelmesine (akşam yemeği saati) çok az kaldığını ve evde sebze niyetine (sayılırsa tabi) mantar ve soğan dışında da bir şey kalmadığını fark ettiğim bir anda ortaya çıkıverdi işte resmini bile alelacele çektiğim mantar soslu light bifteğim. Gelelim nasıl yaptığıma:
8 parça yağsız biftek
4-5 bardak soğuk su (bifteklerin üzerini geçecek kadar)
300 gr kültür mantarı 1 büyük kuru soğan
3-4 diş sarımsak
1 su bardağı kadar doğranmış domates
1 çorba kaşığı riviera zeytin yağı
1/2 çay bardağı kaynamış su (mantarlar için)
Dilediğiniz kadar tuz, karabiber
Nasıl Yaptım: Yıkayıp süzdürdüğüm biftekleri üzerlerine soğuk su ekleyerek düdüklüde (buharı çıkmaya başlayınca) 12 dk kadar pişirdim. Bifteklerim pişerken sarımsaklarımı minik dilimlere böldüm ve soğanlarımı piyazlık doğradım. 1 çorba kaşığı yağa önce sarımsaklarımı koyup 1-2 dk kadar soteledim ardından soğanları ekleyerek şeffaflaşana kadar kısık ateşte pişirdim. Onlar pişerken bir yandan da yıkadığım mantarlarımı soyup uzunlamasına dilimleyip tek boyutlu mantarcıklar elde ettim. Pişen soğan ve sarımsaklara küp domateslerimi ekledim, domatesler fokurdamaya başlayınca da mantarlarımı ve tuz ile baharatlarımı ekledim.(Aslında yarım çay bardağı su yazdım ama bu biraz da domateslerinize bağlı eğer çok sulanmazlarsa kaynamış suyu ekleyebilirsiniz. Ama yeteri kadar sulandıysa domatesler mantarların pişmesi için yeterli olacaktır.) Suyunu çekip mantarlar yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam ettim. Servis tabağına aldığım bifteklerimin üzerine mantar sosumu ekleyip servis yaptım. Ah tabi bir de şu gördüğünüz başarısız resimlerini çektim. Yanında yaptığım ve yine resimde gördüğünüz kepekli iç pilavın tarifi de çok yakında burada. Afiyet olsun...
Senay'dan Notlar: Özellikle kışları iyi domates pek bulamadığım için seve seve konserve kutularda satılan soyulmuş doğranmış küp domates kullanıyorum. Seve seve diyorum çünkü konservelenen bu domateslerde normal bir domatesin kat be kat üzerinde antioksidan bulunyor. Soğan ve sarımsak da harika iki besin deposu. Hemen hemen her gün Tolgayla tüketmeye çalışıyoruz. Çünkü her ikisi de A,B,C vitaminleri ile magnezyum, kalsiyum, sodyum, iyot ve fosfor içeriyor. Grip başta olmak üzere damar tıkanıklığından kansere, bronşite kadar bir çok hastalığa çok iyi geliyor. Aynı zamanda mantar da en az soğan ve sarımsak kadar faydalı. Mantar da A,B,D,K,P vitaminleri ile bol miktarda kalsiyum,potasyum,fosfor ve bakır minerali içeriyor. Üstelik 100 gr ında sadece 28 kalori var.Kesinlikle tüketilmesi gereken bir sebze tabi güvenilir yerlerden alındığı sürece.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder