Bu Blogda Ara

24 Şubat 2011 Perşembe

Kremalı Fırınlanmış Domates Çorbası

Evlenmeden önce Tolga ile birlikte canımız çorba ve salata çektiğinde sıklıkla gittiğimiz bir adres vardı. Bakırköy'deki Saruhan... Orada yediğim her şeyi çok beğenmişimdir. Ama favorilerimi soracak olursanız tabi ki domates çorbası ve mevsim salatası derim. Geçenlerde Saruhan ın domates çorbası burnumda tüttü. Sonra düşündüm de ben neden nefis bir domates çorbası yapmıyorum dedim ve uyduruk tariflerimden biri daha böylece başlamış oldu. Bu çorbayı yapmadan önce domates çorbası nasıl yapılır bilmiyordum bu yüzden tamamen tat alma ve koklama duyularımı takip ettim. Domateslerin karamelize kıvamı, hafif çeşnili kokusu ve tadı olsun istedim. O yüzden domatesleri sarımsak ve soğanla fırınlamaya karar verdim. Derken ortaya harika bir şey çıktı. Kesinlikle çok lezzetliydi.Gelelim bu lezzetli, sağlıklı ve besleyici çorbayı nasıl yaptığıma;

Malzemeler : (6 Kişiliktir)
5 Adet orta boy domates
1 Adet orta boy soğan
1 Baş sarımsak
1 Su bardağı et suyu veya ılık su (200 ml kadar)
2 Su bardağı süt (ben hep yarım yağlı kullanırım)
1/2 Kutu krema (100 ml kadar)
2 Çorba kaşığı zeytin yağı
1 Silme Çorba kaşığı un
2 Çorba kaşığı toz şeker
Dilediğiniz kadar tuz

Nasıl Yaptım : Domatesleri yıkayıp her birini kabuklarıyla beraber ikiye bölüp tepsiye dizdim. Soğanı soyup 4 iri parçaya ayırıp domateslerin arasına yerleştirdim. Sarımsağı kabuklarıyla yıkayıp yine kabuklarıyla ortadan ikiye bölüp onları da domates ve soğanların arasına yerleştirdim. Üzerlerine 2 çorba kaşığı zeytin yağı, 2 çorba kaşığı şeker ve bir miktar tuz koyarak tepside hepsini elimle harmanladım ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında hepsi yumuşayıncaya kadar pişirdim. Fırından çıkardığım domates, soğan ve sarımsakları (sarımsaklar piştiği için elimle kabuklarından sıyırmam yeterli oldu)önce rondodan geçirdim. Ardından da bir tencereye aktarıp ocakta pişirmeye başladım.  Üzerine 1 bardak ılık et suyu ekledim ve bu sefer el blender ı yardımıyla biraz daha püre olmasını sağladım. 2 bardak oda sıcaklığındaki süte 1 çorba kaşığı unu karıştırdım. Kaynamaya başlayınca altını kısıp karıştırarak çok yavaş 2 bardak süt ekledim. Bir taşım kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam ettim. Altını kapamadan öce kremayı da yine sütü eklediğim gibi ekleyip altını kapattım. Sonra da afiyetle içtik. Tabi size de afiyet olsun...



Senay'dan notlar: Benim çorbamın rengi neredeyse pembeydi. Siz daha kırmızı olmasını istiyorsanız içine 1-2 tatlı kaşığı kadar salça ekleyebilirsiniz. Ayrıca her ne kadar rondodan ve blender dan geçirmiş olsam da biraz pütürlüydü. Üşenmezseniz süzgeçten geçirmenizi tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder