Bu Blogda Ara

15 Şubat 2011 Salı

KEPEKLİ UNDAN ANNEMİN KEKİ ( Yaban mersinli ve cevizli )

Hemen hemen her kız çocuğunun annesiyle ufak tefek mutfak anıları vardır. Pişirmeyi ve yedirmeyi çok seven bir anneanenin torunu ve yine en az onun kadar pişirmek ve yedirmek için can atan harika bir annenin kızı olarak benimde çocukluğumdan kalma bir çok mutfak anım var. Bunlardan en net hatırladığım ve en çok deneyimlediğim ise annemin ruj kırmızısı dilimli teflon kek kalıbına yaptığımız kakaolu kektir. Kısacası orijinali kakaolu olan bu kekin aslına biraz ihanet etmişte olsam bence ilk tanıştığım zamanki kadar lezzetli. Gelelim keke olan ihanetime...
İşte ihanet için gerekli Malzemeler :
5 yumurta
1,5 su bardağı şeker (250 gr kadar)
2,5 su bardağı un ( 310 gr kadar )
1 su bardağı süt ( 225 ml.)
1 çay bardağı sıvı yağ ( 90gr. -ben zeytin yağı kullanıyorum riviera-)
1 kaşık kabartma tozu
1/2 limonun rendesi
1/2 limonun suyu
1/2 su bardağı yaban mersini (blue berry)
1/2 su bardağı çekilmiş ceviz içi


Nasıl Yaptım :
2,5 bardak unu eleyip içerisine yarım limon kabuğu rendeleyip unlu karışımı bir kenara ayırdım. Şeker ve yumurtaları derin bir kapta kabarana kadar çırptım, çırpmaya devam ederken karışıma kabartma tozu ve limon suyunu ekleyip çırpmaya devam ettim. Karışım daha duru bir kıvama gelince yağı da ekleyip kısa bir süre daha çırpıp mikseri kapattım. Sıvı karışıma unlu karışımı ve sütü ekleyerek un karışıncaya kadar elle karıştırmaya devam ettim. En son cevizi ve yaban mersinini de ekleyerek karışımı yağlamış olduğum kalıbıma döktüm. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirdim.



Senay'dan notlar : Yaban mersini veya üzüm tarzı kuru meyvelerin ağır gelip dibe çökmemesi, karışıma eşit dağılabilmesi için una bulayıp fazla ununu elemek suretiyle karışıma eklemenizi öneririm ve tabi ekledikten sonra çok fazla karıştırmamaya özen göstermelisiniz. Kekinizin pişip pişmediğini anlamak için üzeri kızardıktan sonra içerisine bir kaşık veya çatalın sapını batırıp çıkarın. Eğer sapta bulaşık yoksa kekiniz pişmiştir. Ama sakın ilk 20 dk. fırın kapağını açmayın yoksa kekiniz söner. Bir de kekin kalıptan kolay çıkması için fırından çıkardıktan sonra kalıbı ıslak bir bezin üzerine koyup soğumasını bekleyin. Kolay gelsin..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder